WELCOME TO CSiGORA
Home of Kuvasz & Puli
__________________________________________________________

WWW.CSiGORA.SE

 
NEWS
ABOUT US
THE PULI
OUR DOGS
PUPPIES
LITTERS
RESULTS
GALLERY
GUESTBOOK
LINKS
CONTACT
HOME
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi i familjen beslöt oss för att utöka kuvaszflocken med en mindre ras föll valet ganska naturligt på en Puli. I århundraden har kuvaszen och pulin arbetat sida vid sida och hjälpt varandra. Dessutom hade vi fått allergi i familjen och puli har ett rykte om sig att vara "allergivänliga". Det här med allergivänlig stämmer dock inte alltid utan det beror givetvis på vilken allergi det handlar om och hur kraftig den är. För oss har det i alla fall fungerat. 

 

 Både kuvaszen och pulin kan räknas till Ungerns kulturarv med en mångårig historia. Medan kuvaszen vakade över fårhjordarna och "föste" flocken skötte pulin "finvallningen". Den pigga vakna pulin varnade även när objudna gäster kom i närheten och då kom de stora kuvaszhundarna till undsättning. Så att kuvasz och puli skulle bli en bra kombination var vi införstådda med. Och även om såväl kuvaszen som pulin idag framförallt fungerar som familjehundar skvallrar deras gemensamma histora om två raser som trivs ihop. 


En stor fördel med pulin är dess snörpäls, då den inte fäller. Däremot kan det fastna en del pinnar i pälsen när man går i skogen. En puli lämpar sig mycket väl som "soffkudde" där den helst ska vara placerad på bästa plats! Men den som skaffar sig en puli skaffar sig så mycket mer än en prydnad. Puli är mycket lättlärd och trogen sin ägare, det är ingen liten mes utan snarare än mycket tuff hund med tanke på det lilla formatet. Pulin är fylld av energi och vill gärna ha meningsfyllda uppgifter att utföra. Den behöver inte nödvändigtvis ha vallande uppgifter, den lämpar sig väl till exempelvis lydnad eller agility. Det viktigaste är att den få jobba tillsammans med sin husse eller matte.

Vår första lilla pulitik har verkligen stulit våra hjärtan och fått speciella förmåner som att sova i sängen. Hon hade sin första valpkull mars 2002 varav vi behållit en son (Morris). Och jag måste säga att en puli ska man inte se på bild inte heller bara i utställningsringen - en puli måste upplevas. För under dess rasspecifika snörpäls finns en smart, beräknade, självmedveten, rolig och charmig personlighet. Men vallinstinkten finns där och den lilla valpen kan få för sig att valla familjemedlemmarna genom nyp i hälarna. Detta måste tränas bort tidigt! Det är också viktigt att visa pulin vem som bestämmer annars kan de känna sig "tvingade" att ta över den uppgiften. Samarbete är ett ord som tydligt pekar på pulins karaktär. Pulin har även visst mått av vaktinstinkt, särskilt när familjen inte är hemma.

  

De flesta frågor kring puli är onekligen om pälsen är svår och hur borstar man en puli? Svaret är att man borstar inte en puli! Möjligtvis de första 7 månaderna. Sen börjar pälsen automatiskt dela upp sig i "tovor" eller snören. Vid ett års åldern tovar pälsen som mest och det är just då som den är som jobbigast. Nu får man hjälpa till att dela pälsen så att det inte blir tjocka tovor. Var noga med att reda ut pälsen bakom öronen och på tasarna. Det är inte meningen att pälsen ska bilda tjocka kakor. Däremot kan flätorna behållas rätt grova (i storlek av en tumme) då de med åren smalnar av. Ju längre pälsen blir desto lättare blir den att sköta. Möjligtvis att det kan fastna saker i pälsen och här kan en liten overall vara till hjälp när man går i skogen.

En fullpälsad puli är en vacker syn och det är också de puli som har några år på nacken som tar hem de stora vinsterna i utställningsringen. Det man bör tänka på med en fullpälsad puli är att den inte bör bli fuktig eller blöt i onödan då den tar tid att torka. Man bör lära puli att bli fönad så man kan hjälpa till att få pälsen torr. En nybadad fullpälsad puli kan ta dagar att självtorka och är pälsen riktigt tjock kan den börja lukta "sur disktrasa". Det fungerar med familjens hårfön, men de speciella hundfönarna är mer effektiva och kan vara en god investering i längden, åtminstone om du är utställningsintresserad.

    


Om man inte är utställningsintresserad kan man alltid klippa ner sin puli, men då får man räkna med att pälsen börjar tova igen efter ett antal månader och man har återigen den "jobbigaste" tiden framför sig när det gäller pälsvård. Ett alternativ är att då borsta pälsen eller klippa ner den igen. Ytterligare ett  alternativ är att behålla snörena och enbart klippa ned dem något på längden. En kortklippt puli kan som sagt inte ställas ut men är ett bra alternativ om man går mycket i skogen. Vi har klippt ner flera av våra puli som inte ställs ut för att kunna ha med dem i all terräng utan att behöva tänka på att använda overall, plocka skräp ur pälsen eller föna eventuell blöt päls.

Det behövs som sagt en välskött päls för att en puli ska placera sig bra på utställning. Men givetvis kontrollerar en duktig domare även igenom pulin noggrannt. En snygg päls räcker inte om pulin i övrigt avviker från rasstandarden. Kroppen ska vara välmusklad, senig och stark utan att för den skull ge ett grovt intryck. Smidighet är en viktig egenskap för en puli och kroppslängden ska vara lika lång som mankhöjden och ge ett kvadratiskt intryck. Höjden bör vara mellan 36-42 cm för tik och 39-45 cm för hane. Huvudet ska under pälsen vara litet med strama läppar och ögonen ska vara något snedställda och framförallt mörka. De ska ge ett vaket och intelligent uttryck. Det är viktigt med bra pigment på läppar, nos och ögonkanter. Likaså ett korrekt saxbett och alla tänder på plats. Ungerska domare är mycket noggranna med bett och tänder och ogillar även ojämna tandrader och tänder som sitter snett. Pulin ska röra sig livligt och alert med korta steg. Rätt rörelser får den puli som är välbyggd med korrekt rygg, länd och vinklar. Pricken över i:et är en välburen svans som under inga omständigheter får hänga ner. Den ska vara medelhögt ansatt och bäras i en tät båge över ryggen.

  

Tillåtna färger är enfärgat vitt eller svart eller sk maskad fakó. Flerfärgade puli får inte ställas ut eller användas i avel och registreras som felfärgade. Endast en liten vit fläck på bringan eller några vita strån mellan tårna är tillåtna. Större partier av vitt/grått elller vita/grå tassar är därför inte tillåtet. Var särskilt uppmärksam när det gäller maskad fakó - det får inte finnas vita partier i pälsen. Fakó är en grå/beige/rödaktig päls med svarta strån i Det bör alltid finnas en tydlig svart mask i ansiktet. 

För dig som vill läsa om pulins historik - gå till  RAS

För en mer detaljerad beskrivning av rasens exteriör, ta en titt i rasstandarden för puli !

LÄS MIN BLOGG!